Avrupa Hun Devleti'nde Atilla Dönemi

 

  Avrupa Hunlarının en parlak dönemi Atilla ile başlamıştır. Atilla, devletin başına geçtikten sonra Doğu Roma ile olan ilişkilerin yeniden düzenlenmesi gerektiğini düşünmüştür. Çünkü iki devlet arasında bazı sorunlar yaşanmaktaydı. Bu sorunun temelini Doğu Roma İmparatorluğu tarafından esir edilen veya çeşitli nedenlerle bu ülkeye sığınan Türkler teşkil etmiştir. 434 yılında Doğu Roma İmparatorluğu, iki devlet arasındaki sorunların görüşülmesi için Atilla'ya başvurmuş ve bir heyet göndermiştir.

   Bunu bir fırsat gören Atilla, Doğu Roma heyetiyle tarihe Margos Barışı adıyla geçen bir antlaşma imzalamıştır.

                                                        Margos Antlaşması (434) 

   Margos Kalesi'nin tam karşısında ve Tuna'nın kuzey kıyısında bulunan Konstantia surları önünde yapıldığı için bu antlaşmaya Konstantia Barışı da denilmektedir.

   Bizans elçileri, Margos kalesi önünde Atilla tarafından at üzerinde karşılandı. Atilla, istediklerini barış şartı olarak yazdırdı. Margos Barış Antlaşması'nın başlıca maddeleri şunlardır:
  •  Hunlarca esir edilmiş Romalılar ile çeşitli nedenlerle ülkelerini terk eden Hunlar, Doğu Roma Devleti'ne kabul edilmeyecekler.
  •  Romalı mülteciler ve esirlerin her biri için Avrupa Hunlarına sekiz altın fidye ödenecektir.                              
  • Romalılar, Hunların hakimiyeti altında olan kavimlerle iş birliği yapmayacaktır.
  • Ticaret yapmak için eşit şartlar altında bir araya gelinecek, ticari faaliyetler belirli sınır kasabalarında devam edecektir.
  • Yapılan antlaşma devamlı olacak ve antlaşmaya her iki tarafta da uyacaktır.
  • Romalılar tarafından Avrupa Hun Devleti'ne ödenen vergi 300 libre altın yerine 700 libre altın olacaktır.
   Doğu Roma imparatoru İkinci Theodosios bu şartları aynen kabul etmek zorunda kaldı. Bunun üzerine Doğu Roma kendine sığınan Hunları iade etti. İade edilen Hunlar, kaçmaları dolayısıyla vatana ihanet ettikleri düşüncesiyle Atilla tarafından cezalandırıldı.

                                                                           ( Atilla )

   Atilla, Batı Roma üzerine gidebilmek için Doğu Roma'nın hakimiyetindeki Balkanlar'da güvenliğin sağlanması gerektiğini düşünmekteydi. Bunun için Balkanları'ı baskı altında tutmaya çalışmış, bu bölgeye peş peşe seferler düzenlemiştir. Bu seferler sonucunda Doğu Roma İmparatorluğu ile Anatolios (Anatolyus) Barışı (447) imzalanmıştır. Bu atlaşmaya göre Bizans'ın ödemesi gereken vergi miktarı üç katına çıkarılmıştır. Ancak daha sonraki dönemlerde Doğu Roma İmparatorluğu bu vergiyi ödemek istememiştir. Bunun da Atilla'nın öldürülmesiyle mümkün olabileceğini düşünmüştür. Bu düşünce Doğu Roma İmparatorluğu'nu Atilla'ya karşı bir suikast girişimine sevk etmiştir. Ancak bu girişim başarısızlıkla sonuçlanmıştır.

   Doğu Roma İmparatorluğu'nu tamamen etkisiz hale getiren Atilla, Batı Roma üzerine yoğunlaşmıştır. Batı Roma üzerine gidebilmek için çeşitli sebepler aramıştır. Atilla, Batı Roma İmparatoru'nun kız kardeşi Honoria (Honorya)'nın evlilik teklifini bir fırsat olarak görmüştür. Honoria'nın teklifini kabul eden Atilla, çeyiz olarak Roma topraklarının yarısını istemiş, bu isteği kabul edilmeyince de Galya Seferi'ne çıkma kararı almıştır. Bu sefer sırasında her iki taraf da çok kayıp vermesine rağmen kesin bir sonuç alınamamıştır (451). Ertesi yıl Atilla, Alpleri aşarak İtalya'ya girmeyi başarmıştır. Atilla'nın durdurulamayacağını anlayan Romalılar, Papa'dan arabuluculuk için yardım istemişlerdir. Papa'nın başkanlığındaki heyet Atilla'dan Roma'nın bağışlanmasını talep etmiştir. Atilla, Papa ile anlaştıktan sonra ordusuyla birlikte geri dönmüştür (452).

                                                     ( Atilla'nın Papa İle Görüşmesi )

   Atilla'nın Roma'yı işgal etmesine giçbir engel yokken geri dönmesinin nedenleri;
  •  Roma'nın Hristiyan dünyası için kutsal bir merkez olması.
  • Batı Roma'nın gücünün kırıldığına inanması.
  •  Doğu'da bir tehlike olarak gördüğü Sasani Devleti üzerine sefere çıkmak istemesidir.
   Atilla, Roma Seferi'nden döndükten sonra hayatını kaybetmiştir (453).     

 

Yorumlar