Oğuz, kendisiyle birlikte cihangirlik seferlerine katılan ve onunla beraber sağ salim asıl yurda dönmüş olan altı oğlu bir gün ava gittiler. Tesadüfen altın bir yay ile üç altın ok buldular. Hep beraber bunları kendi dileğine göre aralarında paylaştırması için babalarına getirdiler. Babaları Oğuz, yayı üçe parçalayıp daha büyük üç oğluna, üç oku da küçük üç oğluna verdi. Şöyle karar verdi:
Kendilerine yay verdiği üç oğlunun soyundan gelecek kavme "Bozok" densin. Çünkü bunlara yayı paylaştırmak için onu muhakkak parçalamak gerekti. Bozok sözünün de zaten manası parçalamak, bozmaktır.
Kendilerine ok verdiği diğer üç oğlunun neslinden gelecek kavmin lakabı "Üçok" olsun; Bu "üç ok" yani üç tane ok demektir, Buyurdu ki, bundan sonra oğullarından kim gelirse beraberce kılsınlar:
"Biz hepimiz bir soydanız." deyip orduda da kendi yerini ve rütbesini bilsinler. Bunlar da şöyle kararlaştı:
Yay verdiklerini yeri daha üstte olsun ve orduda sağ kolu teşkil etsinler. Kendilerine ok verdiklerinin yeri daha altta olup sol kolu teşkil etsinler. Zira yay Padişah gibi hükmeder, ok ise ona tabi bir elçidir. Onların yurdunu da buna benzer şekilde ayırıp tayin etti. Bu toyda herkesin önünde sözünü bu şekilde tamamlayıp buyurdu ki:
" Ben öldükten sonra yerim, tahtım ve yurt, eğer kim o zaman sağ ise, onundur."
Yorumlar
Yorum Gönder