Orta Asya'da Türk Kabileleri

   Hayvan derilerinden yapılmış giysileriyle, beyaz tenli, orta ve uzun boylu, sert ve sağlam cüsseli, geniş göğüslü ve zeki bakışlıydılar. Sarı ve siyah saçlıydılar. Genelde şahin burunlu  ve parlak gözlü insanlardı. Erkekler yüzlerini sıcak demirlerle dağladıklarından sakalları çıkmazdı.

   Bozkırda hem en büyük düşmanları hem de en önemli ticaret ortakları Çin ülkesiydi. Çin'den ipek, kalay ve bronz metaller alıp karşılığında, ağırlıklı olarak yün ve kürk veriyorlardı.

   Çinliler Türkleri "yüce gönüllüler" olarak tanımlıyor aynı zamanda bozkırlı göçebe anlamında "Hun" diye anıyorlardı. Göçebe ve çok sayıda boylardan oluşan bu kabileler topluluğuna atalarının verdiği isim "Türk" tü.

                                                                    ( 24 Oğuz Boyu )  

   Gıdaların önemli bir bölümü et ve kısrak sütünden üretilmiş sayısız ürünlerdi.
   
   Çocuklar koyunların üzerinde binmeyi öğreniyor, daha sonra mükemmel bir binici oluyorlardı. At onların herşeyiydi. At olmadan yaşamlarını sürdüremezlerdi. Ok ve yay, kılıç, kargı kullanmasını çok iyi biliyordı.

   Toprağı çok az sürüyorlardı. Hayvancılık, avcılık ve zayıf  kabilelere düzenledikleri akınlardan elde ettikleri ganimetlerle geçimlerini temin ediyorlardı.
 

Yorumlar