Fatih ve Drakula (Kazıklı Voyvoda)


     Kazıklı Voyvoda' nın ülkesi olan Eflak (Romanya), 14. yüzyılın sonlarında, Yıldırım Bayezid zamanında Türk akınlarına dayanamayarak Osmanlı yönetimine girmişti. 

     Babasının ölümünden sonra Eflak prensi olan Drakula, ilk zamanlar Osmanlı' ya sadık görünüp, İstanbul' un istediği vergiyi yani haracı her yıl ödedi. İyice kuvvetlenince, 1459 yılının 10 bin düka altın tutan vergisini vermedi. Fatih Sultan Mehmed' in Karadeniz seferi esnasında Macarlar' la anlaşarak Osmanlı' ya sadakatten ayrıldı. Fatih Sultan Mehmed, onun itaatsizliğini ve hem kendi halkına hem de müslümanlara yaptığı zulümleri duymuş ve tahttan indirilmesi için harekete geçilme emrini vermişti. Voyvoda Vlad bir hile ile ele geçirilecek, yerine kardeşi Radu prens yapılacaktı. Fatih bir yandan Vlad' ı İstanbul' a davet ederken, diğer yandan da Niğbolu sancakbeyi Çakırı Hamze Bey' i onu yakalamak için görevlendirdi. Hakkındaki planları önceden öğrenen Vlad, Hamze Bey' e baskın yaptı ve Bey' i öldürdü. Elde ettiği Türk esirlerinin bacaklarını, kollarını kestirip kazıklara oturttu. Hamze Bey' i rütbesinden dolayı en yüksek kazığa vurdurtmuştu. Daha sonra, Osmanlı askerlerinin ülkesine rahat gelmelerini önleyebilmek için Tuna Nehri' nin iki tarafındaki yerleşim merkezlerini tahrip etti. Buralarda yaşayan 24 bin Türk' ü ve Bulgar' ı öldürttü. Bu sırada Mora' yı fethetmekle meşgul olan Fatih SUltan Mehmed, Voyvoda' nın üzerine Vezir- i Azam Mahmud Paşa' yı gönderdi. Eflak' a giren Mahmud Paşa komutasındaki Osmanlı kuvvetleri burada Drakula tarafından tuzağa düşürüldü ve önemli bir kısmı yok edildi. Fatih Sultan Mehmed, 1462' de bizzat Eflak seferine çıktı. Osmanlı ordusu karşısında direnemeyeceğini anlayan Drakula ise Türkler' in ülkesinden yiyecek ve içeçecek temin etmemeleri için her yeri tahrip ettirdi ve vur-kaç taktiğine başvurdu. Ayrıca çok ilginç bir savaş yöntemi daha izledi. Cüzzam, veba, frengi, verem gibi bulaşıcı hastalığı olan kişileri Türk gibi giydirerek Osmanlı ordusunun içine soktu. Böylelikle bir nevi biyolojik savaş yaptı.

     Kazıklı Voyvoda bütün çabalarına rağmen, Osmanlı ordusu tarafından mağlup edildi ve Macaristan' a kaçarak canını zor kurtardı. Fatih ise, onun başkenti Tirgovişte' ye doğru giderken korkunç bir manzara ile karşılaştı: Bir buçuk millik bir mesafede kazığa geçirilmiş 20 bin Türk' ün parçalanmış ve çürümüş cesetleri vardı. Fatih, binlerce Türk' ü ve Hamze Bey' i kazıklanmış halde görünce hırsından yanındaki Vezir-i Azam Mahmud Paşa' yı kırbaşladı ama bu vahşet karşısında Eflak' ta daha fazla kalamadı ve İstanbul' a döndü. Eflak tahtına Drakula' nın kardeşi Radu geçirildi. Kazıklı Voyvoda ise Macaristan' a kaçtı ancak orada tutuklandı ve canı cehenneme gönderidi.

Yorumlar