İlyas Reis



     Oruç Reis' le Barbaros Hayreddin Paşa' nın küçük kardeşi. Doğum tarihi belli değildir. Osmanlı Devleti tımarlı sipahilerinden Eceabadlı Yakup Ağa' nın oğlu ve tımarlı sipahi Abdullah Ağa' nın torunudur. Yani soyca askerdir.

     Fatih Sultan Mehmed çağında, Midilli Adası' nın Cenevizlilerden alınışında (Eylül 1462) bulunan Yakup Ağa, adada yerleşerek yerli bir kızla evlenmiş ve bu evlenmeden sırasıyla İshak, Oruç, Hızır ve İlyas doğmuştur. En büyük kardeşleri olan Yusuf' un aynı anadan doğup doğmadığı belli değildir.

     Büyük kardeş İshak babasından Midilli Adası' nda bulunan Banova köyündeki tımarına sahip olduktan sonra üç küçük kardeş, gemilerle o bölgede deniz ticaretine başlamışlardır ki devrin icaplarına göre, bu gemiler ayn zamanda silahlı tekneler olup korsanların kaynaştığı Akdeniz ve Ege Denizi' nde ticaretle birlikte korsanlık da yapıyorlardı.

     İlyas' ın reis yani müstakil gemi sahibi kaptan olmadığı tahmin olunabilir. Çünkü hayatı hakkındaki tek bilgi onu ağabeyi Oruç' un gemisinde çalışırken göstermektedir.

     Kardeşler arasında en yiğidi olan Oruç Reis, kuvvetli korsan filoları olan Rodos şövalyelerinin yolu üzerinden Suriye' ye kadar gidip gelmekten çekinmiyordu. Bu seferlerin birinde, Trablusşam' a giderken Rodos şövalyelerinin gemilerine rastlayarak şiddetli bir savaş sonunda hem gemisini kaybetmiş hem kendisi tutsak düşmüş hem de küçük kardeşi İlyas şehit olmuştur. Oruç' un sonradan kaçarak tutsaklıktan kurtulduğu bu deniz savaşı aşağı yukarı 1503-1506 yılları arasında olmuştur.


Atsız - Türk Ansiklopedisindeki Yazıları

Yorumlar