Kür Şad (Chie-shih-shuai)



     Kür Şad ismini ona Hüseyin Nihal Atsız vermiştir ve bu ismi Kültegin ve Bilge Kağan' ın isimlerinden türetmiştir. 629 yılında ağabeyi Tuli, Tang Hanedanı' na sığınmış (Göktürk Devleti' nin yıkılması) orta dereceli generallikle ödüllendirilmiştir. Kür Şad, ağabeyi ile Çin başkentinde yaşamaya başlamıştır. Kür Şad çok yakışıklı olduğu için Çinli kadınların dikkatini çekmiş ve çapkınlığı yüzünden ağabeyi tarafından sıklıkla azarlanmıştır. 630' lu yılların başında ağabeyi Tuli vefat etmiş ve Kür Şad hayatına yalnız devam etmiştir. 

     Çok sayıda Türk Beyi ve Göktürk Hanedanı mensubu Beyler, Çin başkentinde yaşıyordu. Bu Beylerle birlikte Kür Şad bir örgüt kurmuşlardı. Plan şu idi; şehri geceleri gezmeye çıkan Çin prensi Li Chin kaçırıp Göktürk ülkesine ulaşacaklar ve ellerinde bulunan prens sayesinde tüm Türkleri kurtaracaklardır. Son Kağanın oğlu olan Holohu' yu Kağan yapacak ve Göktürk başına geçirip tekrar bağımsız bir Türk Devleti kuracaklardı. Bu çok büyük bir plandır.

     Planı uygulayacakları gece hava çok fırtınalı ve yağmurlu olduğu için prens saraydan çıkmamıştır. Planları istedikleri gibi gitmeyince Kür Şad ve 40 kişilik Çeri ekibi ülküleri için sarayı basıp saraydan prensi kaçırmayı göze almışlardır. Sarayı basıp üç önemli hedefi aşarlar, son hedefe yaklaştıklarında saray muhafızları generali Sun Wukai büyük bir askeri kuvvet ile karşılarına çıkmıştır. Kür Şad ve Çerileri savaşarak geri çekilmişlerdir. Vey Irmağı' na gelmiş ve buradan karşıya geçip Ötüken' e gitmek istemişler ama suları çok arttığı için geçememiş, burada savaşarak ölmüşlerdir. Sadece Holohu öldürülmemiş ve güneyde sürgüne gönderilmiştir.

     Bu olaydan sonra Çinliler, Türkleri kontrolleri altında tutamayacaklarını ve onları çinlileştiremeyeceklerini anlamışlardır. Türkler içinde de bu olay ateşleyici olmuştur. Asimile olmaya yüz tutan Türkler kendilerine gelmiş ve 2. Göktürk Kağanlığı' nın kuruluşuna doğru adım adım olaylar gelişmiştir. 

     Kür Şad gerçekten büyük bir kahramandır. 

" Kür Şad ölmüş, fakat attan düşmemişti.
   Ölmüş, fakat yenilmemişti... "

Yorumlar