Tomris Hatun

 


     Dünyanın ve Türklerin ilk kadın hükümdarıdır. İlk Türk devleti Sakaların Katun' u olmuştur. Tomris, demir demektir. Katun/Hatun ise unvan olarak ve hitap olarak kullanılırken, Kraliçe, Sultan gibi ama özünde Hanların Hanı yani erkekten de üstte anlamı taşıyordu. Han, Kağan tüm dünyanın sahibi iken en üst konumda iken Katun (Hatun) da Han' ın Hanıdır.

     Alp Er Tunga' nın ölümü sonrası zayıflayan Sakalar dönemin en güçlü ve yenilmez devleti olan Persler (Acem - İran) tarafından çok kez hedef olmaya başlamışlardı. Bu devletin başında yine acımasız ve zalimliği yanında savaş kaybetmemesi ile ün salmış Kiros vardı. Kocasının ölümünden sonra başa geçen Tomris Hatun, devleti birleştirmeye, ordu üzerinde çalışmaya ve savunma esaslı politika yürütmeye başlamıştır. Kiros bu durumdan faydalanarak Türk topraklarına akınlar düzenlemeye başlamış ve karşısında bir ordu değil hep yakılmış araziler bulmuştur çünkü Tomris Hatun sürekli geri çekiliyordu. Kiros, Tomris Hatun' a evlenme teklifi etmiş ve bunu kabul etmesi halinde Sakalara bulaşmayacağının sözünü vermiştir. Tomris Hatun evlilik teklifini geri çevirincede Sakalara savaş ilan etmiştir. Tomris Hatun, geri çekilme taktiğini savaş zamanına kadar sürdürmüş geri çekildiği yerde ki kaynaklarıda yok ederek Pers ordusunu yıpratmıştır.

     Savaş zamanı geldiğinde Kiros bir hileli oyun ile Tomris Hatun' un oğlunu esir almıştır. Esir olup kullanılmak yerine intihar etmiştir. Bunun üzerine Tomris Hatun, "Kiros seni kanla doyuracağım" diye yemin etmiştir. Savaş günü Tomris Hatun, Turan Taktiği (Kurt Oyunu - Türk Taktiği) uygular ve savaşı kazanır. O güne kadar yenilmeyen Kiros yenilmiştir ve öldürülmüştür.

     Tomris Hatun, Kiros' un kafasını keser ve kan dolu bir fıçıya atar. "İşte yeminimi tutuyorum. Hayatında kan içmeye doymadın, şimdi seni kanla doyuruyorum" diyerek intikamını alır.




Yorumlar